3d Printer ile Prefabrik Tuvalet Kabini

3D Printer İle Bir Günde Prefabrik Tuvalet Kabini Yapıldı


      Büyüksehirlede, turistik bolgelerde yani insanların çok olduğu yerlerde,sıklıkla kullanılan tuvalet kabinleri çeşitli şekillerde üretilebiyor.Bazısı betondan bazısı pvcden yapılan bu kabinlere, 3d printer ile yapılmış olan da eklendi.


 Singapur Nanyag Teknoloji Üniversitesindeki araştırmacılar, geliştirdikleri ekonomik ve çevre dostu özel beton karışımını bir çeşit 3d printer ile katman katman basarak tuvalet kabinini üretmeyi başardılar.

  Uçucu kül atıklarından yapılan jeopolimerler içeren beton karışımı, 3d yazıcının hortum ve nozullarından homojen bir şekilde geçmesi için ,yeterli oranda suyu içerisinde barındırırken, çabuk donması sayesinde 3d yazıcının üst  katmana geçebilmesini sağlıyor.
     Araştırmacılara göre, bu yeni metot malzeme ve ağırlığı %30 azaltıyor.Ayrıca yapım zamanini da döküm beton kabinlerle karşılaştırıldığında yarı yarıya düşürüyor.
      Yapılan deneylerde araştırma takımı, birinci kabini 9 saatte , biraz daha büyük olan ikinci kabini ise 12 saatte 3d yazıcıdan cıktı alıyorlar.Daha sonra lavabo, musluk, ayna ve drenaj hattınin tamamlanması ise 5 gün sürüyor.
         Sistem, şirketlere stok maliyetlerini düşürme, iş gücü ve zamandan tasarruf etme gibi bir çok fayda saglıyor.


Kaynak:Newatlas

  

      

Yorumlar